Alternatieve fotografie

Met een leeg blikje kun je een pinhole camera bouwen waarmee je gedurende 6 maanden een hele bijzondere foto kunt maken. Je stopt er een stuk fotopapier in en prikt een heel klein gaatje in het blik. Vervolgens hang je het buiten in de tuin op, gericht op het zuiden. De uiteindelijke foto heet een solargraph en laat als eindresultaat een beeld zien waarop de banen van de zon gedurende de seizoenen steeds hoger klimt. 

Een project waarbij je een magische foto kunt maken vanuit je eigen achtertuin of balkon. Zo zag je jouw omgeving nog nooit!

Waarom dit project?

In tijden van een gedeeltelijke lockdown zijn we meer thuis dan ooit tevoren. Zekerheden verdwijnen en niemand kan voorspellen hoelang dit nog gaat duren. Maar toch komt elke dag de zon op en gaat ’s avonds weer onder. De bomen groeien langzaam door en krijgen nieuwe bladeren in de lente en verliezen deze weer in de herfst. De natuur kan juist in deze tijd houvast bieden en hoop geven op een nieuw begin, elke dag weer. Veel mensen ‘ontdekken’ nu voor het eerst hun eigen tuin en nabije omgeving en beginnen deze vaak nu pas echt te zien en te waarderen. Door middel van een solargraph kan iedereen deze cyclus nu vastleggen.

Hoe werkt een solargraph precies?

Een pinhole camera is de eenvoudigste manier om een foto te maken.  Door het piepkleine gaatje in het blikje schijnt licht naar binnen. Dit licht valt op een stukje lichtgevoelig papier. Doordat je een foto maakt van maar liefst 6 maanden brandt het zonlicht de afbeelding als het ware in het fotopapier.
Door de camera op de kortste dag van het jaar (21 december) op te hangen en er op de langste dag (21 juni) weer af te halen krijg je een volledige weergave van de laagste tot de hoogste banen die de zon dat jaar heeft gemaakt. 182 dagen vastgelegd in één beeld. Het bijzondere is dat het fotopapier niet hoeft worden ontwikkeld op de traditionele manier maar kan worden ingescand op de computer.

100 

Aan het begin van de lente (2021) zijn er in totaal 100 tasjes opgehaald met daarin een bouwpakket of een kant-en-klare pinhole camera. Aan de hand van instructiefilmpjes kon iedereen zelf een pinhole camera bouwen. Met een leeg blikje en een stukje fotopapier leg je gedurende 3 maanden de banen van de zon vast. 

Bij de start van de zomer zijn de camera's weer ingeleverd en vervolgens ontwikkeld. Na maanden te hebben gewacht zijn ze er dan eindelijk: de resultaten!

Expositie

De foto's zullen worden tentoongesteld tijdens een expositie in de DOAS in de loop van 2021. 

De resultaten

Beweeg je muis over de foto's om de bijbehorende nummers van de pinhole camera's te zien. Klik voor een vergroting.

Tags: Atelier het Beeldlokaal, Cursus, Cursussen, Workshop, Creatief, Leeuwarden, Yvonne Feijten, Monotype, Cyanotype, Blauwdrukken, Alternatief, druktechnieken, grafische technieken, Etsen, DOAS, pinhole fotografie, DOKA, verrassende workshop, atelier, Friesland, analoge fotografie, workshop film fotografie, holga camera, vintage camera, solargraph, werkman, workshop sjabloondrukken, creatieve workshop leeuwarden, stadsDOKA Leeuwarden