Alternatieve druktechnieken

Geef je creativiteit een nieuwe impuls en duik in de wereld van de alternatieve drukkunst! Prikkel je zintuigen, leer nieuwe technieken en ervaar het plezier van grafisch werken. 

Wat deze cursus uniek maakt is dat er geen gebruik wordt gemaakt van traditionele en grote etspersen maar van een pastamachine als drukpers. Het voordeel hiervan is dat alles wat je tijdens de cursus leert thuis kunt herhalen. Daarnaast gebruiken we alledaagse materialen om afdrukken mee te maken met bijzondere resultaten. 

Deze cursus is zeer geschikt voor iedereen die wil experimenteren met grafische technieken, iets nieuws wil leren of simpelweg gewoon nieuwsgierig is geworden.

Centraal tijdens deze cursus staat de Pasta-Pers, de compacte en lichtgewicht drukpers gemaakt van een pastamachine. Tijdens de cursus leer je hoe je deze Italiaanse deegroller omtovert tot een drukpers en kun je de Pasta-Pers uitgebreid testen.

De inhoud van de cursus

De cursus bestaat uit 6 lessen die zijn ingedeeld in drie blokken. Elk blok bevat twee lessen waarin een drukkunst wordt behandeld. De druktechnieken die aan bod komen zijn: collagrafie, etsen, chine collé, kartondruk, monoprint en reliëfdruk.

Elk blok begint met een kort stukje kunstgeschiedenis en we kijken samen naar werk van bekende en hedendaagse kunstenaars. Je leert vervolgens de basistechnieken en al onderzoekend ontdek je de mogelijkheden van de drukvorm. In elke les krijg je de mogelijkheid om meerdere afdrukken te maken. In de tweede les gaan we de verdieping in, leer je nog meer mogelijkheden en pas je alles wat je hebt geleerd toe in je eigen werk.

Wat komt er tijdens de cursus aan bod:

 • Korte geschiedenis van grafiek en druktechnieken
 • Voorbeelden van werk van (bekende) kunstenaars
 • Demonstratie en uitleg van materialen en techniek
 • Afdrukken maken met de pastamachine als drukpers
 • Met softrubber roller en blockinkt werken 
 • Etsen met lege melkpakken
 • Chine Collé techniek
 • Reliëfdrukken zonder inkt. 
 • Texturen maken op een collagrafie plaat
 • Recycling van restmaterialen en deze gebruiken in je werk
 • Monoprinten

Locatie:

Het Beeldlokaal bevindt zich in de oude ambachtsschool in Leeuwarden: de DOAS. Cornelis Trooststraat 48, lokaal 034.A

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het pand ligt op loopafstand van het station.

Details en opgeven:

Opgeven kan door het contactformulier in te vullen, dan ontvang je alle details per mail.

Kosten: 250 euro incl. btw
Inclusief: professionele begeleiding, alle materialen en thee + koekjes.

Maximaal 5 deelnemers per cursus.

De cursus start bij minimaal 3 cursisten.

Wat deze cursus vooral niet is:

Wil je grafische technieken leren op de traditionele manier? Dan is deze cursus waarschijnlijk niks voor jou en verwijs ik je graag door naar het Grafisch atelier Friesland. 

Data 2020 Cursus 2020 = VOL

Woensdag 28 oktober 2020    
Woensdag 4, 18 en 25 november 2020 
Woensdag 9 en 16 december 2020
Tijden: 19:00 - 21:30 uur

Data 2021

Woensdag 13, 20 januari 2021
Woensdag 3, 10, 24 februari 2021
Woensdag 3 maart 2021
Tijden: 19:00-21:30

Covid-19 richtlijnen:

In het atelier is voldoende ruimte om 1,5 meter afstand te houden tot elkaar. Afhankelijk van de grootte van de groep worden er meer tafels geplaatst om deze afstand te waarborgen. Er geldt daarom momenteel een maximum van 5 deelnemers aan de cursus. Er is desinfecterende handgel aanwezig. 

De druktechnieken die aan bod komen:

Collagrafie

Bij collagrafie draait alles om textuur en 'spelen' met materialen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld linosnede waar je materiaal weghaalt bouw je bij collagrafie juist op. Je lijmt diverse materialen op een ondergrond en maakt zo een compositie. Afhankelijk van de materialen die je kiest krijg je verschillende effecten wanneer je een afdruk maakt. De afdrukken zijn schilderachtig en zeer uitgesproken. Een techniek die zich uitstekend leent voor abstract werk.

Etsen 

Met een leeg melkpak, een potlood en punaise kun je volwaardige etsen maken. Deze alternatieve manier gebruikt geen chemische middelen of andere ingewikkelde benodigdheden en is erg leuk om te doen. Bewerk het melkpak met een etsnaald en andere voorwerpen om zo structuren en texturen te creëren. We inkten de plaat in en na het afslaan maak je je eerste Pasta-Pak-Print. 

Reliëfdruk

Bij reliëfdruk worden diverse voorwerpen met de drukpers in vochtig papier gedrukt. Hierdoor ontstaat hoogteverschil en vormen de hoog- en laaggelegen delen de compositie. De voorwerpen die je hiervoor kunt gebruiken zijn heel divers en we gaan ze ook zelf maken.

Dankzij de linkinval geeft het driedimensionale effecten die nog het dichts in de buurt komen van beeldhouwkunst. Reliëfafdrukken nodigen de kijker uit om het werk aan te raken en er ontstaat vaak een bijzondere interactie met het werk.

Chine Collé

Tijdens deze les gaan we kleur toevoegen aan een ets. Met deze druktechniek voeg je een dun stukje gekleurd papier toe tussen de ets en de papierdrager. Met een beetje lijm en de kracht van de drukpers vormt het uiteindelijk één geheel en een ets krijgt zo een compleet andere uitstraling.

Monoprinten

Deze techniek is ongelofelijk veelzijdig en biedt legio aan mogelijkheden. Tijdens de cursus maken we meerdere monoprints van diverse texturen om die vervolgens samen te voegen tot één beeld middels een collage. Geïnspireerd op o.a. de botanische tekeningen van David Hockney.

Kartondruk

Karton = cool. Er zijn kunstenaars die exclusief werken met dit afgedankte product en dit omtoveren tot de meest prachtige dingen. Tijdens de cursus maak je een kennis met de kartondruktechniek. Diverse lagen karton worden over elkaar heen bevestigd op een ondergrond en met een roller van een laagje inkt voorzien. 

Tags: Het Beeldlokaal, Cursus, Workshop, Creatief, Leeuwarden, Yvonne Feijten, Monotype, Cyanotype, Gelli Plate, Etsen, DOAS