Alternatieve druktechnieken

Geef je creativiteit een nieuwe impuls en duik in de wereld van de alternatieve drukkunst! Prikkel je zintuigen, leer nieuwe technieken en ervaar het plezier van grafisch werken. 

Wat deze cursus uniek maakt is dat er geen gebruik wordt gemaakt van traditionele en grote etspersen maar van een pastamachine en wringer als drukpers. Het voordeel hiervan is dat alles wat je tijdens de cursus leert thuis kunt herhalen. Daarnaast gebruiken we alledaagse materialen om afdrukken mee te maken met bijzondere resultaten. 

Deze cursus is zeer geschikt voor iedereen die wil experimenteren met grafische technieken, iets nieuws wil leren of simpelweg gewoon nieuwsgierig is geworden.

De verschillende technieken

De cursus bestaat uit 6 lessen waarin diverse druktechnieken worden behandeld. De technieken die aan bod komen zijn: monotype, collagrafie, etsen, chine collé, sjabloondruk en kartondruk.

Elke les begint met een kort stukje kunstgeschiedenis en we kijken samen naar werk van bekende en hedendaagse kunstenaars. Je leert vervolgens de basistechnieken en al onderzoekend ontdek je de mogelijkheden van de drukvorm. In elke les krijg je de mogelijkheid om meerdere afdrukken te maken.

Wat komt er tijdens de cursus aan bod:

 • Korte geschiedenis van grafiek en druktechnieken
 • Voorbeelden van werk van (bekende) kunstenaars
 • Demonstratie en uitleg van materialen en techniek
 • Afdrukken maken met de pastamachine en wringer als drukpers
 • Met softrubber roller, blockinkt en etsinkt werken 
 • Pasta-Pak-Printen: etsen met lege melkpakken
 • Chine Collé druktechniek
 • Monotype in de stijl van Paul Gaugain
 • Kartondruk in meerdere lagen
 • Sjabloondrukken met inkt en drukletters in de stijl van Hendrik Werkman
 • Texturen maken op een collagrafie plaat en deze afdrukken
 • Recycling van restmaterialen en deze gebruiken in je werk

Programma zomercursus 2023:

 • Pasta-Pak-Printen: etsen met lege melkpakken
 • Kartondruk in meerdere lagen
 • Sjabloondrukken met inkt en drukletters in de stijl van Hendrik Werkman
 • Monotype in de stijl van Paul Gauguin
 • Schuimdruk: meerkleuren hoogdruk in foam

Locatie:

Het Beeldlokaal bevindt zich in de oude ambachtsschool in Leeuwarden: de DOAS. Cornelis Trooststraat 48, lokaal 110.C

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het pand ligt op loopafstand van centraal station Leeuwarden.

Details en opgeven:

Opgeven kan hier.

Kosten: 285 euro inclusief btw
Inclusief: professionele begeleiding, alle materialen, inkten, drukpapier en thee + koekjes.

Maximaal 8 deelnemers per cursus. De cursus start bij minimaal 4 cursisten.

De Algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Er is meer!

Voor iedereen die de cursus alternatieve druktechnieken heeft gevolgd en meer wil: goed nieuws!

Er is ook een tweede deel van deze cursus. Deze bestaat wederom uit 6 lessen en hier leer je nog meer druktechnieken én combinaties te maken.

Sjabloondruk

Gebruik drukinkt, rollers en sjablonen om afdrukken te maken in levendige kleuren zoals je die nog nooit eerder zag. Leer alles over deze bijzondere druktechniek die geïnspireerd is op het werk van de Groningse drukker-kunstenaar Hendrik Werkman.

Werkman was destijds revolutionair met zijn zelf ontwikkelde techniek die hij ‘Druksels’ noemde. Als drukker maakte hij gebruik van de materialen die hij voorhanden had en kwam zo tot een uniek beeldmerk. 

Ja, ik geef me op voor de cursus!

Een aantal recensies:

'Yvonne is een enthousiaste leermeester die haar enthousiasme weet over te brengen op de cursisten. Ik ben helemaal enthousiast, zeker een aanrader! -Gusta-

'Ik wordt hier heel erg blij van, bedankt Yvonne voor de inspirerende lessen' - Tineke- 

'Deze cursus heeft me anders leren kijken naar dingen. Het heeft me vrijer gemaakt in mijn creativiteit. Eeuwige dank daarvoor'- Ymke-

'Je krijgt goede aanwijzingen en ze geeft je tegelijk de ruimte om echt je eigen ding te doen. Een echte aarader' - Edith- 

'Wat ben ik blij dat ik vorig jaar Het Beeldlokaal én Yvonne Feijten heb ontdekt!' -Helma-

 

Data voor 2023:

Maandagochtend groep

 • Start 11 september

Donderdagmiddag groep

 • Start 5 oktober

Vrijdagochtend groepen

 • Start 13 januari VOL
 • Start 10 maart Nog 1 plek!
 • Start 8 september
 • Start 6 oktober

ZOMERCURSUS NIEUW

 • Maandag 31 juli t/m vrijdag 4 augustus 
  5 middagen van 13:00-16:00
  Een geheel nieuw programma met daarin de meest populaire alternatieve druktechnieken.

Lestijden ochtend: 09:30-12:00, middag: 14:00-16:30

Alle data: voor een compleet overzicht van alle lessen, klik hier.

Bekijk hier het werk van cursisten:

Ja, houd me op de hoogte wanneer er nieuwe groepen starten

De druktechnieken die aan bod komen:

Collagrafie

Bij collagrafie draait alles om textuur en 'spelen' met materialen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld linosnede waar je materiaal weghaalt bouw je bij collagrafie juist op. Je lijmt diverse materialen op een ondergrond en maakt zo een compositie. Afhankelijk van de materialen die je kiest krijg je verschillende effecten wanneer je een afdruk maakt. De afdrukken zijn schilderachtig en zeer uitgesproken. Een techniek die zich uitstekend leent voor abstract werk.

Etsen 

Met een leeg melkpak, een potlood en punaise kun je volwaardige etsen maken. Deze alternatieve manier gebruikt geen chemische middelen of andere ingewikkelde benodigdheden en is erg leuk om te doen. Bewerk het melkpak met een etsnaald en andere voorwerpen om zo structuren en texturen te creëren. We inkten de plaat in en na het afslaan maak je je eerste Pasta-Pak-Print. 

Chine Collé

Tijdens deze les gaan we kleur toevoegen aan een ets. Met deze druktechniek voeg je een dun stukje gekleurd papier toe tussen de ets en de papierdrager. Met een beetje lijm en de kracht van de drukpers vormt het uiteindelijk één geheel en een ets krijgt zo een compleet andere uitstraling.

Monotype

Deze techniek is ongelofelijk veelzijdig en biedt legio aan mogelijkheden. Je leert een monotype print maken op 2 manieren: doordruk en werken vanaf de plaat. We gebruiken hiervoor zowel inkt op oliebasis als waterbasis. Tijdens deze les bekijken we het werk van o.a. de grote meester Paul Gaugain die deze druktechniek veel gebruikte.

Kartondruk

Karton = cool. Er zijn kunstenaars die exclusief werken met dit afgedankte product en dit omtoveren tot de meest prachtige dingen. Tijdens de cursus maak je een kennis met de kartondruktechniek. Diverse lagen karton worden over elkaar heen bevestigd op een ondergrond en met een roller van een laagje inkt voorzien. Je leert werken met verschillende rubber rollers en verschillende inkten.

Tags: Atelier het Beeldlokaal, Cursus, Cursussen, Workshop, Creatief, Leeuwarden, Yvonne Feijten, Monotype, Cyanotype, Blauwdrukken, Alternatief, druktechnieken, grafische technieken, Etsen, DOAS, pinhole fotografie, DOKA, verrassende workshop, atelier, Friesland, analoge fotografie, workshop film fotografie, holga camera, vintage camera, solargraph, werkman, workshop sjabloondrukken, creatieve workshop leeuwarden, stadsDOKA Leeuwarden