Alternatieve druktechnieken

Geef je creativiteit een nieuwe impuls en duik in de wereld van de alternatieve drukkunst! Prikkel je zintuigen, leer nieuwe technieken en ervaar het plezier van grafisch werken. 

Wat deze cursus uniek maakt is dat er geen gebruik wordt gemaakt van traditionele en grote etspersen maar van een pastamachine en wringer als drukpers. Het voordeel hiervan is dat alles wat je tijdens de cursus leert thuis kunt herhalen. Daarnaast gebruiken we alledaagse materialen om afdrukken mee te maken met bijzondere resultaten. 

Deze cursus is zeer geschikt voor iedereen die wil experimenteren met grafische technieken, iets nieuws wil leren of simpelweg gewoon nieuwsgierig is geworden.

De basiscursus

De basiscursus bestaat uit 6 lessen waarin diverse druktechnieken worden behandeld. De technieken die aan bod komen zijn: monotype, collagrafie, etsen, chine collé, kartondruk en reliëfdruk.

Elk blok begint met een kort stukje kunstgeschiedenis en we kijken samen naar werk van bekende en hedendaagse kunstenaars. Je leert vervolgens de basistechnieken en al onderzoekend ontdek je de mogelijkheden van de drukvorm. In elke les krijg je de mogelijkheid om meerdere afdrukken te maken.

Wat komt er tijdens de cursus aan bod:

De basiscursus:

 • Korte geschiedenis van grafiek en druktechnieken
 • Voorbeelden van werk van (bekende) kunstenaars
 • Demonstratie en uitleg van materialen en techniek
 • Afdrukken maken met de pastamachine en wringer als drukpers
 • Met softrubber roller, blockinkt en etsinkt werken 
 • Etsen met lege melkpakken
 • Chine Collé druktechniek
 • Monotype in de stijl van Edgar Degas
 • Kartondruk in meerdere lagen
 • Sjabloondrukken met inkt en drukletters in de stijl van Hendrik Werkman
 • Texturen maken op een collagrafie plaat en deze afdrukken
 • Recycling van restmaterialen en deze gebruiken in je werk

De vervolgcursus:

 • Verdieping en specialisatie van eerder geleerde druktechnieken en daarnaast de nieuwe technieken:
 • Reliëfdrukken zonder inkt. 
 • Monotype in de stijl van paul gauguin
 • Aquarel monotype + etsen: Kandinsky
 • Schuimdruk: hoogdruk in foam
 • Zanddruk: carborundum gecombineerd met Chine Collé

Locatie:

Het Beeldlokaal bevindt zich in de oude ambachtsschool in Leeuwarden: de DOAS. Cornelis Trooststraat 48, lokaal 034.A
De ruimte is toegankelijk via een eigen privé ingang. Deze is te bereiken via de Breitnerstraat, ter hoogte van nummer 42.

Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en het pand ligt op loopafstand van centraal station Leeuwarden.

Details en opgeven:

Opgeven kan hier.

Kosten: 265 euro inclusief btw
Inclusief: professionele begeleiding, alle materialen, inkten, papier en thee + koekjes.

Maximaal 6 deelnemers per cursus. De cursus start bij minimaal 4 cursisten.

De Algemene voorwaarden zijn van toepassing.

Wat deze cursus vooral niet is:

Wil je grafische technieken leren op de traditionele manier? Dan verwijs ik je graag door naar een cursus aan het Grafisch atelier Friesland. 

Ja, ik geef me op voor de cursus!

Een aantal recensies:

'Yvonne is een enthousiaste leermeester die haar enthousiasme weet over te brengen op de cursisten. Ik ben helemaal enthousiast, zeker een aanrader! -Gusta-

'Ik wordt hier heel erg blij van, bedankt Yvonne voor de inspirerende lessen' - Tineke- 

'Deze cursus heeft me anders leren kijken naar dingen. Het heeft me vrijer gemaakt in mijn creativiteit. Eeuwige dank daarvoor'- Ymke-

'Je krijgt goede aanwijzingen en ze geeft je tegelijk de ruimte om echt je eigen ding te doen. Een echte aarader' - Edith- 

'Wat ben ik blij dat ik vorig jaar Het Beeldlokaal én Yvonne Feijten heb ontdekt!' -Helma-

 

Data voor 2021:

Basiscursus (6 lessen)

 • Woensdagavond groep, start 1 september VOL
 • Vrijdagochtend groep, start 19 november VOL
 • Woensdagavond groep, start 2 februari 2022 Nog voldoende plekken
 • Vrijdagochtend groep, start 4 februari 2022 Nog voldoende plekken

Vervolgcursus (6 lessen)

 • Woensdagavond groep, start 13 oktober VOL
 • Vrijdagochtend groep, start 1 oktober VOL

Lestijden avond: 19:00-21:30 uur, ochtend: 09:30-12:00 uur
Alle data: voor een compleet overzicht data van alle lessen, klik hier.

 

Bekijk hier het werk van cursisten:

Ja, houd me op de hoogte wanneer er nieuwe groepen starten

De druktechnieken die aan bod komen:

Collagrafie

Bij collagrafie draait alles om textuur en 'spelen' met materialen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld linosnede waar je materiaal weghaalt bouw je bij collagrafie juist op. Je lijmt diverse materialen op een ondergrond en maakt zo een compositie. Afhankelijk van de materialen die je kiest krijg je verschillende effecten wanneer je een afdruk maakt. De afdrukken zijn schilderachtig en zeer uitgesproken. Een techniek die zich uitstekend leent voor abstract werk.

Etsen 

Met een leeg melkpak, een potlood en punaise kun je volwaardige etsen maken. Deze alternatieve manier gebruikt geen chemische middelen of andere ingewikkelde benodigdheden en is erg leuk om te doen. Bewerk het melkpak met een etsnaald en andere voorwerpen om zo structuren en texturen te creëren. We inkten de plaat in en na het afslaan maak je je eerste Pasta-Pak-Print. 

Reliëfdruk

Bij reliëfdruk worden diverse voorwerpen met de drukpers in vochtig papier gedrukt. Hierdoor ontstaat hoogteverschil en vormen de hoog- en laaggelegen delen de compositie. De voorwerpen die je hiervoor kunt gebruiken zijn heel divers en we gaan ze ook zelf maken.

Dankzij de linkinval geeft het driedimensionale effecten die nog het dichts in de buurt komen van beeldhouwkunst. Reliëfafdrukken nodigen de kijker uit om het werk aan te raken en er ontstaat vaak een bijzondere interactie met het werk.

Chine Collé

Tijdens deze les gaan we kleur toevoegen aan een ets. Met deze druktechniek voeg je een dun stukje gekleurd papier toe tussen de ets en de papierdrager. Met een beetje lijm en de kracht van de drukpers vormt het uiteindelijk één geheel en een ets krijgt zo een compleet andere uitstraling.

Monotype

Deze techniek is ongelofelijk veelzijdig en biedt legio aan mogelijkheden. Je leert een monotype print maken op 2 manieren: doordruk en werken vanaf de plaat. We gebruiken hiervoor zowel inkt op oliebasis als waterbasis. Tijdens deze les bekijken we het werk van o.a. de grote meester Edgar Degas die deze druktechniek veel gebruikte.

Kartondruk

Karton = cool. Er zijn kunstenaars die exclusief werken met dit afgedankte product en dit omtoveren tot de meest prachtige dingen. Tijdens de cursus maak je een kennis met de kartondruktechniek. Diverse lagen karton worden over elkaar heen bevestigd op een ondergrond en met een roller van een laagje inkt voorzien. Je leert werken met verschillende rubber rollers en verschillende inkten.

Tags: Atelier het Beeldlokaal, Cursus, Cursussen, Workshop, Creatief, Leeuwarden, Yvonne Feijten, Monotype, Cyanotype, Blauwdrukken, Alternatief, druktechnieken, grafische technieken, Etsen, DOAS, pinhole fotografie, DOKA, verrassende workshop, atelier, Friesland