Workshop is verplaatst naar zondag 21 maart 2021

Ook tijdens een lockdown komt de zon elke dag gewoon weer op. Het Solargraph pinhole project stellen we gewoon een paar weekjes uit en is verplaatst naar zondag 31 januari 2021.

Op die dag bouw je jouw pinhole camera en leggen we met z'n allen deze schitterende gouden banen alsnog vast.

Wanneer je je hebt opgegeven heb je een email ontvangen met daarin alle informatie en tijdslot waarin je kunt langskomen in de DOAS.

Alternatieve fotografie

Met een leeg blikje kun je een pinhole camera bouwen waarmee je gedurende 6 maanden een hele bijzondere foto kunt maken. Je stopt er een stuk fotopapier in en prikt een heel klein gaatje in het blik. Vervolgens hang je het buiten in de tuin op, gericht op het zuiden. De uiteindelijke foto heet een solargraph en laat als eindresultaat een beeld zien waarop de banen van de zon gedurende de seizoenen steeds hoger kimt. 

Een project waarbij je een magische foto kunt maken vanuit je eigen achtertuin of balkon. Zo zag je jouw omgeving nog nooit!

Waarom dit project?

In tijden van een gedeeltelijke lockdown zijn we meer thuis dan ooit tevoren. Zekerheden verdwijnen en niemand kan voorspellen hoelang dit nog gaat duren. Maar toch komt elke dag de zon op en gaat ’s avonds weer onder. De bomen groeien langzaam door en krijgen nieuwe bladeren in de lente en verliezen deze weer in de herfst. De natuur kan juist in deze tijd houvast bieden en hoop geven op een nieuw begin, elke dag weer. Veel mensen ‘ontdekken’ nu voor het eerst hun eigen tuin en nabije omgeving en beginnen deze vaak nu pas echt te zien en te waarderen. Door middel van een solargraph kan iedereen deze cyclus nu vastleggen.

Hoe werkt een solargraph precies?

Een pinhole camera is de eenvoudigste manier om een foto te maken.  Door het piepkleine gaatje in het blikje schijnt licht naar binnen. Dit licht valt op een stukje lichtgevoelig papier. Doordat je een foto maakt van maar liefst 6 maanden brandt het zonlicht de afbeelding als het ware in het fotopapier.
Door de camera op de kortste dag van het jaar (21 december) op te hangen en er op de langste dag (21 juni) weer af te halen krijg je een volledige weergave van de laagste tot de hoogste banen die de zon dat jaar heeft gemaakt. 182 dagen vastgelegd in één beeld. Het bijzondere is dat het fotopapier niet hoeft worden ontwikkeld op de traditionele manier maar kan worden ingescand op de computer.

Helaas, alle 100 plekken zitten vol! Maar......

Net te laat? Niet getreurd: in 2021 organiseert het Beeldlokaal rond World Wide Pinhole Day (25 april) weer een pinhole fotografie activiteit.

Vul onderstaand formulier in om hiervan op de hoogte te worden gehouden. 

Je contactgegevens worden niet met derden gedeeld.

Nadat je je hebt opgegeven

Op 21 maart wordt je uitgenodigd om je pinhole camera te bouwen. Dit vindt plaats in de oude ambachtsschool (DOAS) in Leeuwarden. Uiteraard corona-proof en met volop ruimte.

Vervolgens plaatst je de pinhole camera ergens in je achtertuin of balkon en richt richt hem op het zuiden. Dan komt het moeilijkste deel: wachten!

Na 6 maanden haal je je camera weer naar beneden en kom je deze  rond 21 juni 2021 weer inleveren in de DOAS waar je foto zichtbaar wordt gemaakt. Iedere deelnemer krijgt zowel een fysieke foto als een digitaal bestand van het eindresultaat. 

Expositie

De foto's zullen worden tentoongesteld tijdens een expositie in de DOAS in de loop van 2021. 

Het Beeldlokaal

Dit project wordt georganiseerd en uitgevoerd door Yvonne Feijten van het Beeldlokaal.