Analoge fotografie van A tot Z

Stap in de wondere wereld van analoge fotografie. Tijdens deze mini-cursus kies je zelf welke lessen je wilt volgen en wat je wilt leren. Van camera tot print: ontdek de camera, leer je eigen fotorolletje ontwikkelen en maak een contactafdruk + vergroting in een echte DOKA. 

Geschikt voor absolute beginners tot ervaringsdeskundigen die een opfriscursus nodig hebben.

Bonus: je kunt na het afronden van deze mini cursus zelfstandig in de DOKA foto's afdrukken.

De 3 verschillende lessen op een rijtje:

1: De analoge camera & film. 

Welke type camera's zijn er? Hoe werkt een lichtmeter? Welke lenzen zijn er en wat doen ze? Welke soort fotorolletjes zijn er? Tijdens deze les leer je op een duidelijke en leuke manier alle basisvaardigheden en functies van de analoge camera. Dit alles met als doel om zelf creatieve keuzes te kunnen maken tijdens het fotograferen. Geen ingewikkeld gedoe maar heldere en praktische informatie op een leuke manier gebracht.

Zelf geen camera? Geen probleem! Je kunt een leencamera naar keuze krijgen die je naar huis mag nemen om mee te fotograferen. Ook krijg je tijdens deze les een zwart/wit fotorolletje mee. We gebruiken een kleinbeeld filmpje: 35mm. Alle informatie die wordt verstrekt gaat over fotografie met natuurlijk licht, dus zonder flits.

2: Filmrolletje ontwikkelen. 
Leer hoe je een zwart/wit fotorolletje kunt ontwikkelen in een ontwikkeltank. Meng de benodigde vloeistoffen, zet je filmpje over op een spoel en ontwikkel je negatieven. Dit alles kan gewoon in daglicht dankzij het gebruik van een zogenaamde wisselzak. Uiteindelijk hang je jouw negatieven te drogen in de droogkast. Het moment dat je de ontwikkeltank open maakt en je foto's voor het eerste ziet is pure magie.

3: De DOKA. 
Het échte werk kan beginnen! Gebruik je negatieven (kleinbeeld 35mm) om een contactafdruk te maken. Dit is een overzicht van je gemaakte foto's op één groot vel fotopapier. Naar aanleiding van dit overzicht kies je één foto die je leert vergroten en afdrukken. Maak proefstroken om de goede belichting te bepalen en gebruik filters om het contrast te regelen. Het doel is dat je na deze les zelfstandig in de DOKA kunt werken.

4: Alle onderdelen samen (tip!)
Analoge fotografie van A tot Z. Volg alle drie de bovenstaande lessen en ervaar het plezier van het hele analoge proces. Alles op je eigen tempo en op jouw moment. Na het afronden van deze mini cursus kun je zelfstandig werken in een DOKA en zelf foto's vergroten en afdrukken. Bovendien ontvang je een leuke korting wanneer je dit lessenpakket kiest.

Locatie:

Het Beeldlokaal bevindt zich in de oude ambachtsschool in Leeuwarden: de DOAS.
Cornelis Trooststraat 48, lokaal 110C.
Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en ligt op loopafstand van het centraal station. 

Deelgenomen aan de cursus analoge fotografie bij Yvonne. Ik heb erg genoten van onze contactmomenten, de uitleg van Yvonne is helder en voor mij meteen toepasbaar/werkbaar in de praktijk. En de passie die ze heeft, werkt aanstekelijk. Ik heb veel geleerd en daar ga ik zelf in de praktijk ook mee verder, ik ben fan!! - Marijke-

Wanneer kan ik beginnen?!

De lessen van deze mini-cursus vinden plaats op het moment dat het jou uitkomt. Doe hieronder een aanvraag en we vinden samen een goed moment waarop de door jouw gekozen les(sen) gaan plaatsvinden.

Details:

Je kunt kiezen uit één of meerdere losse lessen. Ook is het mogelijk om ze alledrie samen te volgen

Optie 1. De analoge camera & film (90 á 120 minuten)
Optie 2. Zwart/wit fotorolletje ontwikkelen. (90 á 120 minuten)
Optie 3. Contactafdruk maken + foto vergoten én afdrukken in de DOKA. (150 á 180 minuten)
Optie 4. Alle bovenstaande onderdelen samen 

Kosten: 
Optie 1:  € 85 (met 2 personen opgeven = € 60 p.p.)
Optie 2: € 85 (met 2 personen opgeven = € 60 p.p.)
Optie 3: € 135
Optie 4: € 295 = Korting! (met 2 personen opgeven = € 255 p.p.)
Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw


Prijzen zijn inclusief:
professionele begeleiding, een leencamera, een zwart/wit fotorolletje, de negatieven, een contactafdruk en minimaal één afgedrukte vergroting (18x24cm), alle benodigde ontwikkelvloeistoffen en materialen + thee/koffie/koekjes.

 

Les 1 en 2 kunnen eventueel in groepsverband plaatsvinden, de 3e les is altijd een privéles. In de praktijk zijn het vrijwel allemaal privélessen. Je kunt je ook opgeven met een groepje mensen.

Na het afronden van deze mini cursus kun je zelfstandig werken in een DOKA en zelf foto's vergroten en afdrukken. De DOKA van het Beeldlokaal is tevens te huur. Klik hier voor meer informatie.

Tags: Atelier het Beeldlokaal, Cursus, Cursussen, Workshop, Creatief, Leeuwarden, Yvonne Feijten, Monotype, Cyanotype, Blauwdrukken, Alternatief, druktechnieken, grafische technieken, Etsen, DOAS, pinhole fotografie, DOKA, verrassende workshop, atelier